Kulttuuria teollisuushistorian syleilyssä

22.03.2025

Matkustaessamme Satakunnasta pääkaupunkiseudulle, kuinka moni pysähtyy Karkkilassa? Sanoisin, että aika harva, kuten huomasimme myös yllätysmatkalaistemme vastauksista kysymykseen. Osallistujat olivatkin silminnähden ilahtuneita päästessään tutustumaan Karkkilan helmeen, Högforsin ruukkiin, joka tarjoaa kävijöille kiinnostavaa teollisuushistoriaa, kaunista kulttuuriympäristöä sekä yhteisöllisesti räätälöityjä palveluita, niin paikalliselle väestölle, kuin matkailijoillekin. Syvä arvostus tekijöille rouhean tehdasmiljöön säilyttämisestä sekä sen kunnostamisesta upeaksi kulttuurikohteeksi, vanhaa kunnioittaen.

Högforsin ruukin eri-ikäiset tuotantorakennukset, ruukinpatruunan kartano puistoineen ja työväen asuinalueet pihapiireineen muodostavat historiallisen miljöön, jossa yhdistyvät onnistuneella tavalla teollisen yhdyskunnan perinne, 1820-luvulta alkaen toiminut ja yhä toimiva teollisuustuotanto, teollisuustilojen uusi käyttö sekä asuminen. Högforsin ruukin merkkituotteet, kuten padat, liedet, kylpyammeet ja lämpöpatterit, ovat tulleet tutuiksi Suomen kotitalouksissa jo 1800-luvulta alkaen. Lähde: Museovirasto

Ei ole tyyliä, on tuulia
- Alpo Jaakola -

Menomatkalla Högforsin ruukille, poikkesimme kahville Vihannonkulmaan, Loimaalle, jossa pääsimme tutustumaan myös monipuolisen kuvataiteilijan Alpo Jaakolan taidegalleriaan, oppaanamme herkullisia tarinoita taiteilijasta kertonut Ulla Kaskiluoto. Alpo Jaakola itse on kertonut, että hänen taiteellaan ei ole tyylisuuntaa, johon viittaa hänen lausahduksensa: "Ei ole tyyliä, on tuulia". 

Kirjoitamme lisää Alpo Jaakolasta ja hänen taiteestaan kesän aikana.

Työ on mustaa, mutta markka on kiiltävä
- valimotyöntekijä -

Saapuessamme Högforsin ruukkiin, meitä oli vastaanottamassa museonjohtaja Tommi Kuutsa, joka kertoi meille ruukin historiasta kiinnostavine tarinoineen, kierrättäen meitä Högforsin mailla sekä Valimomuseolla

Kuutsa kertoi meille aluksi siitä, mistä noin 8 500 asukkaan Karkkila on saanut nimensä. Karkkila, Suomen makein paikkakunta tai kaupunki kuin karamelli ovat toki makoisia lausahduksia, mutta valitettavasti kaupungin nimi ei viittaa kuitenkaan makeiseen, vaan nimi juontaa juurensa kantatilaan, jonka isännän nimestä, Garkosta, nimi on vääntynyt karkista Karkkilaan.

Högforsin ruukilla on yli 200-vuotinen historia ja edelleen alueella valetaan rautaa, ei tosin enää Högforsin nimellä. Parhaimmillaan Högforsilla on ollut noin 1 700 työntekijää. Työurat valimolla olivat hyvin pitkiä ja koska palkkoja maksettiin usein förskottina, työntekijät jäivät velkaa tehtaalle, jolloin työntekoa ei voinut lopettaa ennen kuin velka oli maksettu.

Tehtaanjohtaja Joseph Bremer rakennutti upean, keltaisen, kartanon perheensä kodiksi. Hänen tapanaan oli pitää perjantaisin puhe parvekkeelta aukiolle kokoontuneelle valimon työväelle. Mikäli työviikko oli sujunut hyvin, työntekijät saattoivat saada palkkioksi paloviinaryypyn, mikäli huonosti, työntekijät saivat kuulla kunniansa.

Valimomuseon kierroksella saimme paljon tietoa valimon toiminnasta ja tutustuimme hyvinkin tuttuihin esineisiin, kuten liesiin, valurautapannuihin ja silitysrautoihin, mutta myös esimerkiksi valimon työvälineisiin, joista muun muassa sorsalamppu piti työntekijän itse valmistaa työhön tullessaan. Työnteko oli raskasta, joten ei ihme, että moni lopetti työn jo ensimmäisenä päivänä – toisaalta eräs työntekijä oli töissä valimolla yli 60 vuotta. 

Näimme myös muutaman kiinnostavan ja nostalgisen mainosvideon, joista Högfors-amme – ilonamme -mainos nostatti hymyn jokaisen huulille. Tommi Kuutsa kertoi, että valimolla työskennelleet perheenisät saattoivat lähettää ammeen jokea pitkin kotiinsa, jolloin vaimot ottivat ammeen vastaan joen partaalta.

Piipahdimme myös museokauppa Lansetissa, jossa myynnissä oli muun muassa Makeistamon käsintehtyjä ruukinpippureita, hienolla Högfors-logon etiketillä varustettuna. 

Museolta siirryimme masuuniin, joka oli ensimmäinen tuotantolaitos, jossa tehdas aloitti toimintansa. Masuunissa käytettiin raudan raaka-aineena kaivoksesta louhittua vuorimalmia sekä järvistä nostettua järvimalmia. Täällä saimme kuulla takki- eli raakaraudan valmistuksen vaiheista.

Ruukin keskellä virtaa Karjaanjoki, jonka koskireittiä jatkoimme kävellen kohti Ala-Emalia, entistä emalointitehdasta, joka oli pitkään tyhjillään ja josta on nyt kunnostettu upea ja monipuolinen yritys- ja kulttuurikeskus. 

Ala-Emalia on vaikea kuvata sanoin tai edes kuvin – tämä upea tehdaskiinteistö palveluineen pitää itse kokea. Saunoa joen äärellä vanhan emalointiuunin paikalle rakennetun uniikin boutique-sauna & juhlatila UUNIn  saunassa, katsella elokuvia ja nauttia virvokkeista Kaurismäen tunnelmissa Kino Laikassa, ruokailla Kylärafla Kannossa, tehdä ostoksia pikkuputiikeissa, kuten esimerkiksi Havussa tai viettäen vaikkapa ohjattu taide- tai joogahetki itselle sekä läheisille. 

Me ruokailimme Kylärafla Kannon meille toteuttamasta noutopöydästä Kino Laikan kabinetissa. Aki Kaurismäen itsensä suunnittelema elokuvateatteri baareineen ja kabinetteineen loi upeat ja erilaiset puitteet kokemukselle. Voisi sanoa, että lounashetken tunnelma oli kuin suoraan Kaurismäen elokuvasta.

Ala-Emalia meille esitteli kiinteistön omistaja, Toikkakiinteistöt Oy:n toimitusjohtaja Pertti Toikka. On aina ainutlaatuista kuulla kohteista opastettuina ja erityisesti sellaisten henkilöiden kertomana, jotka puhuvat asiasta sydämensä palolla ja ollen itse mukana esittelemänsä kohteen tarinoissa. 

Toikka kertoi muun muassa siitä, kuinka nykyisten pääovien kohdalla on aikaisemmin kulkeneet junat ja tila missä kuuntelimme opastusta oli ollut lastausalueena. Rakennus oli huonossa kunnossa heidän aloittaessaan kunnostuksen, mutta ihailtavasti työssä on hyödynnetty vanhoja, olemassaolevia materiaaleja, muun muassa tiiliä. Ikkunat on toteuttu samalla tavalla kuin ne on aiemminkin tehty. Kaikkialla on esillä tehtaan aikaisia esineitä ja esimerkiksi myös vanhat putket ovat yhä näkyvillä. Ekologista ja autenttista.

Kaikki kiva loppuu aikanaan ja niin myös matkamme Högforsiin. Oli jälleen kerran upea päivä mukavassa seurassa. Kiitos kaikille matkalla mukana olleille!

Mikäli haluat mukaan yllätysmatkoille ja/tai matkoille, joissa kohteet ovat tiedossa, seuraa kotisivujamme ja pyydä mukaan myös ystäviäsi. Toteutamme matkoja myös yhdistyksille ja yrityksille. Kysy lisää.